Czerwone mięso zwiększa ryzyko rozwoju demencji
17 stycznia 2025, 10:19Spożywanie czerwonego mięsa to znany czynnik ryzyka rozwoju wielu chorób. Nowe badania, przeprowadzone przez Mass General Bringham, Harvard T.H. Chan School of Public Health oraz Broad Institute (MIT i Harvard), wykazały, że czerwone mięso – szczególnie przetworzone – zwiększa ryzyko demencji. Co więcej, naukowcy wykazali, że zastąpienie przetworzonego czerwonego mięsa takimi źródłami białka jak orzechy, rośliny strączkowe czy ryby, zmniejsza ryzyko demencji o około 20%.
Niedotlenienie przyczyną choroby Alzheimera?
21 listopada 2006, 10:39Niedobór tlenu, będący skutkiem zwężenia naczyń krwionośnych lub powstających skrzepów, może się przyczyniać do choroby Alzheimera.
Współczesne choroby w sercach sprzed ponad 400 lat
2 grudnia 2015, 12:35Badanie obrazowe ujawniło choroby ponad 400-letnich serc ze stanowiska archeologicznego z podziemi klasztoru jakobinów w Rennes.
Przygotowują się nocą na poranny atak
3 lutego 2011, 11:54Dzięki zależnemu częściowo od światła układowi odpornościowemu rzodkiewniki pospolite (Arabidopsis thaliana), rośliny zielne należące do rodziny kapustowatych, doskonale bronią się przed atakującymi je o świcie lęgniowcami z gatunku Hyaloperonospora arabidopsidis.
Wg Brazylijczyków, ponad 3 filiżanki kawy dziennie są dobre dla serca (niepalących)
29 marca 2018, 11:25Osoby, które wypijają ponad 3 filiżanki kawy dziennie, są mniej zagrożone miażdżycą i zawałem serca.
W Niemczech odkryto warsztat obróbki kości słoniowej sprzed 35 tys. lat
3 października 2012, 06:19Podczas tegorocznych wykopalisk na stanowisku Breitenbach w Saksonii-Anhalcie archeolodzy natrafili na najstarszy warsztat obróbki kości słoniowej. Międzynarodowy zespół ujawnił, że korzystano z niego przed 35 tys. lat w paleolicie górnym.
U kaktusów znaleziono najmniejsze liście świata
24 sierpnia 2007, 08:08Zgodnie z wynikami najnowszych badań, kaktusy mają niewielkie liście. Są one tak drobne, że można je uznać za najmniejsze w przyrodzie (International Journal of Plant Sciences). Dzięki temu niespodziewanemu odkryciu można będzie do znanych wcześniej funkcji tych organów rośliny dodać kolejne.
Obiecujące białko na alzheimera
20 kwietnia 2016, 06:30Zespół z Uniwersytetu w Glasgow i Hongkońskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii (HKUST) odkrył, że w mysim modelu choroby Alzheimera (ChA) pewne białko - interleukina 33 (IL-33) - odwraca zmiany patologiczne oraz deteriorację poznawczą.
Czułki jedwabnika pozwolą ulepszyć sztuczne nanopory
1 marca 2011, 12:33Naukowcy odtworzyli oleistą powłokę nanotuneli czułków samca jedwabnika. Wykorzystali ją w syntetycznych nanoporach, czyli otworach wytworzonych w krzemowych chipach, które stosuje się do badania pojedynczych cząsteczek. Osiągnięcie to pozwoli taniej sekwencjonować DNA lub analizować budowę białek, np. wywołujących chorobę Alzheimera.
Inteligentny stent monitoruje przepływ krwi
20 czerwca 2018, 10:40U części pacjentów, którzy przeszli angioplastykę naczyniową, następuje restenoza, czyli nawrót zwężenia leczonej tętnicy. Ma to związek z tworzeniem blaszki miażdżycowej lub bliznowaceniem. Z myślą o takich osobach specjaliści z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej opracowali inteligentny stent, który monitoruje nawet drobne zmiany w przepływie krwi, wykrywając najwcześniejsze etapy procesu zwężania.
« poprzednia strona następna strona » … 3 4 5 6 7 8 9 10 11